Objavljen je Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026

NE ZAMUDITE roka za prijavo na javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane v letu 2025/2026.

Do 4. 9. 2024 se morate prijaviti VSI, tudi že obstoječi ponudniki.

V letošnjem letu prihaja do novosti in je bolj prijazen ter dostopen ponudnikom. Kot prednostni kriterij se upošteva kakovost hrane in njena cena. Cilj javnega razpisa je študentom zagotoviti predvsem bolj zdravo in dostopno prehrano.

Javni razpis prinaša kar nekaj novosti, zato vse potencialne prijavitelje pozivamo, da se z vsebino javnega razpisa skupaj z razpisno dokumentacijo seznanijo pred oddajo vloge.

Pomembnejše novosti, ki jih prinaša javni razpis:

  • Razpis je odprt za vse kraje v Sloveniji.
  • Z novim razpisom se deli ponudnike na tip A in tip B. Pri tem se klasični ponudniki (d.o.o., s. p., so. p.), sem se uvrščajo naprimer tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice in podobni obrati, gostišča, turistične kmetije, začasni gostinski obrati,… še vedno lahko prijavijo na isti način, kot so se do zdaj (tip A). Javni zavodi, sem se uvrščajo naprimer srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele,… ter akreditirani visokošolski zavodi, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo in v svojih prostorih sami pripravljajo in ponujajo hrano, se lahko prijavijo na razpis za ponudnike tip B, kar bo olajšalo njihovo prijavo. Vsi ponudniki, ki se bodo prijavili na javni razpis, morajo izpolnjevati vstopne pogoje javnega razpisa (ne glede na to, ali se uvrščajo v tip A ali v tip B), medtem ko posebni pogoji javnega razpisa veljajo samo za ponudnike, ki se uvrščajo v tip A.
  • Raznovrstnost je naslovljena na način, da morajo ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno.

Ostale novosti:

  • Povišane so točke za ponudnike, ki ponujajo brezglutensko prehrano in imajo ustrezen veljaven certifikat, ki ni starejši od šest mesecev.
  • Omogočeno je, da lahko študentsko prehrano ponujajo tudi ponudniki, ki so odprti manj kot pet dni na teden in manj kot štiri ure na dan, a morajo v tem primeru študentsko prehrano zagotavljati celoten odpiralni čas.
  • V primeru, da ponudnik zagotavlja jedilnico z mizami in stoli in ponuja hrano brez embalaže, pridobi dodatne točke, s čimer se spodbuja trajnostni in zdrav način prehranjevanja.
  • Več točk je namenjenih pogojem in kriterijem, ki spodbujajo zdravo prehrano (naprimer certifikat NIJZ Prava izbira). Ne velja več dodatno točkovanje za kriterije, ki niso bili povezani z zdravo prehrano (naprimer izločitev certifikata Gostilna Slovenija). Dodatne točke lahko dobijo tudi tisti ponudniki, ki ponujajo več kot dve brezmesni študentski kosili na teden.
  • Jasneje je definirana tudi definicija hitre prehrane, uravnoteženega brezmesnega obroka,… Za pomoč ponudnikom so pripravljeni tudi primere zdravih mesnih in brezmesnih študentskih kosil. Zmanjšan je količnik za hitro hrano, ki se še naprej ne šteje v pestrost ponudbe. Dodatne točke so tudi za pestrost ponudbe.
  • Spremenjeno je točkovanje ponudbe na način, da je bolj ugoden za ponudnike, ki ponujajo cenovno ugodnejša študentska kosila.

Več informacij in vso potrebno razpisno dokumentacijo najdete na spletni strani MDDSZ.

Vsebinska vprašanja ponudniki pošljejo pisno na elektronski naslov gp.mddsz@gov.si s pripisom »Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026«, najkasneje sedem dni pred koncem roka za oddajo vlog.