Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Študentska organizacija Slovenije
Študentske organizacije univerz

Študentske organizacije univerz

ŠOU v Ljubljani
ŠOU v Ljubljani
ŠOU v Ljubljani

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je demokratično organizirana skupnost, ki zastopa interese študentov in se zavzema za njihovo uresničitev, ter skrbi za kakovosten študij ter pestro in kakovostno študentsko življenje. S svojo organiziranostjo predstavlja eno najbolj reprezentativnih univerzitetnih študentskih organizacij v Evropi.
Ustanovljena je bila leta 1990 z Aktom o ustanovitvi študentske organizacije Univerze v Ljubljani in je vpisana v Register organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije. Temeljna akta, ki urejata delovanje ŠOU v Ljubljani kot pravne osebe zasebnega prava oz. sui generis, sta Zakon o skupnosti študentov in Študentska ustava.
15. maja 1990 so študentski poslanci na prvi seji Študentskega parlamenta sprejeli Akt o ustanovitvi ŠOU v Ljubljani, 27. novembra 1990 pa je bila sprejeta prva Študentska ustava, s katero sta bili določeni organiziranost in delovanje ŠOU v Ljubljani. 20. junija 1994 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o skupnosti študentov (Uradni list RS, št. 38/94), s katerim se ureja položaj, delovanje in dejavnost samoupravne skupnosti študentov Slovenije. Temeljni akt samoupravne skupnosti študentov Slovenije, Študentska ustava, je bila sprejeta leta 1997 (Uradni list RS, št. 67/97) in na novo sprejeta leta 2002.

OUM.png
OUM.png
ŠOUM

Študentska organizacija Univerze v Mariboru je tvoja organizacija. Nanjo se lahko obrneš vedno, ko potrebuješ pomoč, nasvet ali informacije. ŠOUM ti ponuja široke možnosti dodatnega izobraževanja in usposabljanja, varuje tvoje pravice, se bori za blaginjo vseh študentov, mednarodno sodelovanje in brezplačen dostop do izobraževanja in ti hkrati preko številnih projektov omogoča bogato in razgibano študentsko življenje.

ŠOUM je stanovska skupnost študentov mariborske univerze. Primerjalno z drugimi evropskimi nacionalnimi, univerzitetnimi in lokalnimi študentskimi združenji avtonomno skrbi za izvajanje študentskih interesnih in obštudijskih dejavnosti ter vodi študentsko politiko na področju izobraževanja, socialnega, zdravstvenega in ekonomskega položaja študentov ter mednarodnega sodelovanja. ŠOUM prav tako izvaja subvencionirano študentsko prehrano v Mariboru, Hočah, Celju, Velenju, Kranju, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Ravnah na Koroškem, Žalcu, Ptuju, Muti, Ormožu, Tišini in v Naklem.

ŠOUP
ŠOUP
ŠOUP

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je skupnost študentov Univerze na Primorskem. Kot najmlajša študentska organizacija je bila ustanovljena takoj po ustanovitvi tretje slovenske univerze marca 2003, na začetku leta 2004 pa je dosegla priznanje s strani Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študentska organizacija Univerze na Primorskem zastopa interese študentov in mladih ter se zavzema za njihovo uresničevanje.