Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Info-točka
Štipendije

Štipendije

Stari štipendisti - do 2014Novi štipendisti - od 2014

 

Štipendije so kot dopolnilni prejemek namenjen kritju stroškov v zvezi z izobraževanjem.

V Republiki Sloveniji lahko dijaki in študenti vsako novo šolsko/študijsko leto kandidirajo za naslednje vrste štipendij: 

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vsako leto (predvidoma v juniju) dijake in študente preko Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, preko centrov za socialno delo in preko različnih medijev pozove k vložitvi vloge za uveljavljanje pravice do štipendije. Določen je rok do katerega je potrebno vložiti vlogo za štipendijo, v primeru zamude roka upravičenci do štipendije v tem študijskem letu niso več upravičeni!

IZJEMA: za državno štipendijo se vloga lahko vloži tudi kadarkoli med letom, štipendija pa se pridobi za obdobje od naslednjega meseca po vložitvi vloge, ne glede na to kdaj center o vlogi odloči (npr. študent ali dijak vloži vlogo za državno štipendijo januarja, do štipendije je upravičen za mesece februar-september, tudi če center za socialno delo o vlogi odloči šele marca) 

Kratka zgodovina štipendijskega področja v RS

Do vključno študijskega leta 2007/2008 so dijaki in študenti prejemali štipendije na podlagi Pravilnika o štipendiranju. Tedanji sistem je omogočal podeljevanje republiških, Zoisovih in kadrovskih štipendij, za podeljevanje pa so bili v vsakem primeru pristojni Zavodi za zaposlovanje. Danes se Pravilnik za štipendiranje uporablja samo še za Zoisove štipendiste, ki jim je bila štipendija podeljena pred šolskim/študijskim letom 2008/2009, v primeru, da študija v tem času še niso končali ali se vpisali na višjo stopnjo izobraževanja ter za štipendiste, ki so pred študijskim letom 2008/2009 prejemali republiško štipendijo in jo morajo zaradi neizpolnitve štipendijskim obveznosti vrniti. 

Zakon o štipendiranju (ZŠtip) je začel veljati 19. 7. 2007, uporabljati pa se je začel s 1. 9. 2008. Zakon ureja podeljevanje Zoisovih in kadrovskih štipendij, štipendij za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu ter delno državnih štipendij.

S 1. 1. 2012 se je začel uporabljati Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), ki je prinesel nekaj bistvenih sprememb pri podeljevanju državnih štipendij, o katerih bo govora v poglavju o državnih štipendijah.

Pozor: S 1. 1. 2014 stopi v veljavo »Novi« Zakon o štipendiranju (ZŠtip-1), veljal pa bo samo za študente, ki boste na posameznem izobraževalnem programu za štipendijo prvič zaprosili po 1.1.2014. Tisti študenti, ki ste štipendijo za posamezni izobraževalni programi prejemali že pred 1.1.2014, jo do konca izobraževalnega programa prejemate v skladu s »starim« Zakonom o štipendiranju (ZŠtip).