Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Info-točka
Prevozi

Prevozi

V začetku maja 2013 je začel veljati nov Zakon o prevozih v cestnem prometu, ki uvaja novosti, ki se nanašajo na subvencioniranje prevoza dijakov in študentov. Prav tako sta bila v avgustu 2013 sprejeta Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza in Pravilnik o določanju cen subvencioniranega prevoza. Pravico do subvencioniranega prevoza lahko uveljavljajo dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo najmanj 2 km od izobraževalne ustanove.

Medkrajevni potniški promet

Splošna subvencionirana mesečna vozovnica: namenjena je tistim študentom in dijakom, ki se dnevno vozijo od kraja stalnega prebivališča do kraja izobraževanja.  Cena subvencionirane mesečne vozovnice je odvisna od oddaljenosti kraja bivanja od kraja izobraževanja.

Mesečna vozovnica za 10 voženj: je namenjena vsem dijakom in študentom, ki jim zadostuje 10 voženj v enem mesecu med krajem stalnega prebivališča in krajem študija. Predvsem je torej namenjena tistim študentom in dijakom, ki začasno bivajo v kraju, kjer se izobražujejo. Cena mesečne vozovnice je neodvisna od razdalje.

Cene vozovnic v medkrajevnem potniškem prometu za šolsko/študijsko leto 2014/15:

razred/razdalja mesečna vozovnica

polletna vozovnica

oktober-januar

polletna vozovnica

februar-junij

letna vozovnica

oktober-junij

od 2 do 60 km 25 90 112,5 180
od 60 do 90 km 35 130 162,5 270
več kot 90 km 55 210 262,5 450
vozovnica za 10 voženj/mesec 20 70 87,5 135


Avtobusna postaja Ljubljana

Informacije o avtobusnih voznih rednih, cenikih za medkrajevni potniški promet lahko preverite na spletni strani Avtobusne postaje Ljubljana.

Mestni potniški promet

Tisti študenti in dijaki, ki v kombinaciji z medkrajevnimi vozovnicami koristijo vozovnice za mestni potniški promet, morajo le te nekje doplačati.

Doplačila za mestni promet:

mestni prevoz mesečna vozovnica

polletna vozovnica

oktober-januar

polletna vozovnica

februar-junij

letna vozovnica

oktober-junij

Ljubljana 10 40 50 90
Maribor 5 20 25 45
Jesenice 15 60 75 135
Kranj 0 0 0 0
Koper 0 0 0 0
Novo mesto 0 0 0 0


Kako do subvencionirane mesečne vozovnice?

Pred začetkom šolskega leta (najbolje čimprej že od konca avgusta naprej, da se izogneš gneči) izpolniš vlogo za izdajo subvencionirane mesečne vozovnice (vloga je dostopna na: http://subvencije.ijpp.si/portal/1&cat=3&type=2&news_id=55). Vlogo odneseš na svojo izobraževalno ustanovo, kjer jo potrdijo.

Z vlogo odideš do svojega prevoznika, pri tem pa ne pozabi osebnega dokumenta! Tam boš kupil vozovnico, ob tem pa pridobil tudi potrdilo o nakupu vozovnice. S tem potrdilom se potem odpravi do ponudnika mestnega prometa, kjer potem kupiš oziroma brezplačno pridobiš mestno vozovnico (odvisno od mesta, kjer koristiš vozovnico za mestni promet – glej zgoraj). Če boš koristil samo vozovnico za mestni promet, se z vlogo odpravi neposredno k izvajalcu mestnega prometa.

Opisani način pridobitve mesečne vozovnice velja le za prvo pridobitev vozovnice v šolskem letu. V naslednjih mesecih vse poteka enako, le vloge ti ni treba vsak mesec sproti potrjevati, tako da se k izvajalcem prevoza odpraviš le z elektronsko vozovnico.

Kaj torej potrebuješ za prvi nakup subvencionirane vozovnice v šolskem letu:
• veljavni osebni dokument,
• izpolnjeno in na izobraževalni ustanovi potrjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice,
• elektronsko izkaznico oziroma čip kartico, če ti je le-ta ostala še od prejšnjega leta. V primeru, da je to tvoje prvo študijsko leto, jo kupiš pri izvajalcu prevoza.

Pozor: Datum, od katerega si lahko prvič urediš mesečno vozovnico za naslednji mesec, ter rok veljavnosti vozovnice (do katerega v naslednjem mesecu vozovnica velja) sta odvisna od izvajalca prevoza. Najbolje, da se pozanimaš pri svojem izvajalcu oziroma izvajalcih prevoza, kateri datumi veljajo zate. Pri tem bodi tudi pozoren na to, da se vozovnici za medkrajevni in mestni potniški promet po roku veljavnosti lahko razlikujeta!

Več o subvencioniranju javnega prevoza za dijake in študente si lahko prebereš na novi spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor: http://subvencije.ijpp.si/

Prevoz.org

Za enkratne vožnje po Sloveniji predlagamo, da si ogledaš portal Prevoz.org, kjer lahko ponudiš ali dobiš najcenejši prevoz med kraji po Sloveniji.

Bicikelj

Bicikelj je sistem izposojanja koles v Ljubljani, podoben sistem v Kopru vodi tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Prednost le-tega je, da ti je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in ti zagotavlja preprosto uporabo tako podnevi kot ponoči. Na voljo je kar nekaj postajališč, kjer si lahko izposodiš kolo in ga na drugi (ali isti) postaji vrneš. Slabost je, da postaje niso v bližini vseh fakultet in študentskih domov, zato preveri, katera je tebi najbližja. Dobra stran pa je, da se pri kolesarjenju razmigaš, ne onesnažuješ okolja, ker kolo vrneš na postajo ne tvegaš kraje kolesa in na sploh je transport s kolesom v mestih bolj tekoč. Cena pa je naslednja, za 3 evre na leto si lahko neomejenokrat izposodiš kolo v kosu do ene ure, tudi večkrat na dan. V kolikor kolesa ne vrneš na postajo v roku ene ure, ti Bicikelj naslednje ure zaračuna (prva in druga ura sta vsaka po 1 evro, tretja je 2 evra itd).

Kaj moraš storiti, da lahko začneš uporabljati Bicikelj?
Imeti moraš kreditno kartico, ki jo bo Bicikelj bremenil, v kolikor boš uporabljal kolo več kot eno uro in za prvi prispevek (tedenski – 1 € ali letni – 3 €). Na spletni strani  slediš napisanim navodilom, ki so enostavna, bodi pa previden pri uporabi kreditne kartice na spletu!

Ljubljanski potniški promet

Na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa, lahko preverite informacije o pridobitvi kartice Urbana in shemi linij mestnih avtobusov in postajališč v Ljubljani. Ne spreglej informacij, ki ti bodo v pomoč ob obisku Informativnih dnevov, ter o lokacijah Informacijskih točk za dijake o Ljubljanskem potniškem prometu. 

BCikel

Projekt BCikel je sistem izposojanja mestnih koles v Mariboru.

Za uporabnike je storitev izposoje koles BCikel sestavljena iz dveh delov. Prvi del zajema Registracijo novega uporabnika. To se izvede preko spletne strani www.bcikel.si. Drugi del zajame izposojo kolesa, uporabo kolesa ter na koncu vrnitev kolesa na ustrezno mesto. Pri zagotavljanju kvalitete storitve je vedno v pomoč spletna stran www.bcikel.si, ki je temelj celotnega sistema izposoje. Torej, celotna shema od registracije od izposoje oz.  potrditve vračila kolesa poteka preko spletne strani. Na sami spletni strani so zato pripravljene vse potrebne aplikacije ter podani so vsi potrebni obrazci in navodila za uporabo.

Informativni cenik izposoje kolesa

Časovni zakup

Cena zakupa

do 2 uri

0,2€

do 4 ure

0,5€

do 9 ur

0,8€

Cel dan (od 7 do 19 ure)

1,2€

Informativni cenik zamudnin

Prekoračen čas

Cena prekoračitve

do 30 minut

0,5€

od 30 min do 1 ure

0,8€

do 2 uri

1€

od 2 do 4 ure

2€

Več kot 4 ure

5€

 

Informativni dnevi 2015

Univerza v Ljubljani

Univerza v Mariboru

  • Brezplačni prevoz organizira Univerza v Mariboru in sicer - od 8.00 do 9.00 je organiziran brezplačen avtobusni prevoz izpred glavne avtobusne postaje bo mestni avtobus opremljen z logotipi UM krožno vozil od postaje do fakultet.
  • ŠOUM pa bo na informativnih dnevih prisoten z informatorji, ki bodo locirani na območjih fakultet ter na železniški in avtobusni postaji. Prepoznavni bodo po modrih oblačilih s sloganom "mene vprašaj".

Univerza na Primorskem

  • Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni, ki bodo v drugem tednu februarja, na dan petka, 13. 2. 2015, organizirala brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota – Maribor – Celje – Ljubljana – Postojna – Koper – Izola – Portorož (in povratek). Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15. uri. Preberi več ...