Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Objave
Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec

Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec

Vpisano: 7. 04. 2016 \\ KATEGORIJA: Sporočilo za javnost

Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec


Slovenija, 7. april 2015 – Ob današnjem svetovnem dnevu zdravja pozivamo študente in druge prostovoljce, naj se udeležijo študentske krvodajalske akcije in “častijo pol litra”. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) s svojimi organizacijskimi oblikami že tradicionalno izvaja vseslovensko študentsko krvodajalsko akcijo “Častim pol litra!”. Projekt je bil prvotno zasnovan kot vseslovenski študentski krvodajalski teden, a je kmalu prerasel ta okvir in posamezne akcije so se izvajale čez ves mesec. Ker je zanimanja za krvodajalstvo med študenti čedalje več - v okviru jesenske krvodajalske akcije oktobra 2015 smo s 1.382 krvodajalci podrli študentski krvodajalski rekord - smo se odločili akcijo razširiti kar na ves mesec. Aprila bo tako možno na različnih lokacijah po Sloveniji darovati kri. Sicer je letošnji svetovni dan zdravja posvečen sladkorni bolezni, zato tudi študentske organizacije pripravljamo različne aktivnosti, ki spodbujajo in promovirajo zdrav življenjski slog.

Študenti vsako leto izvedemo dve tradicionalni krvodajalski akciji (pomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev stalno narašča, kar pomeni, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva. Ravno zato bomo letošnji pomladanski krvodajalski “teden” razširili kar na ves mesec april. V tem mesecu bo možno v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji Študentskih organizacij Univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem kot tudi številnih študentskih klubov, darovati kri.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani - TUKAJ . Študentje, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo območnih enotah za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vse leto velike.

Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči tako študente kot tudi širšo javnost in spodbuditi vse k darovanju te, za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Vse krvodajalce in tiste, ki si to še želite postati, vabimo, da se udeležite študentske krvodajalske akcije. Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo vsak darovalec prejel simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor.

Prav tako pa študente vabimo, da se aprila udeležijo različnih dejavnosti, ki jih pripravljajo študentske organizacije z namenom spodbujanja zdravega življenjskega sloga med študenti. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko namreč prav z “aktivnim in zdravim življenjskim slogom, ki vključuje skrb za telesno težo, redno gibanje in zdravo prehranjevanje preprečimo pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma jo odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje.”
***Dodatne informacije:
Jelena Štrbac Nemec
predstavnica za odnose z javnostmi ŠOS
e-pošta: pr@studentska-org.si
GSM: 031 338 920