ŠOS pozdravlja dogovor, s katerim se rešuje težava študentov pri podaljšanju bivanja v študentskih domovih

Ljubljana, 15. 10. 2015 – Danes dopoldne smo se predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Študentskih domov Ljubljana (ŠDL) in Študentskega sveta stanovalcev študentskih domov v Ljubljani (ŠSS) ponovno sestali v želji po reševanju težav študentov pri podaljšanju bivanja v študentskih domovih, na katere smo opozorili pred začetkom novega šolskega leta. Veseli nas, da smo vsi udeleženi uspeli najti za študente najbolj ugodno rešitev.
Spomnimo: »Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo prejeli informacijo, da se bo moralo približno 500 ljubljanskih študentov izseliti iz študentskih domov, saj so v preteklem študijskem letu diplomirali na dodiplomskem študiju (prvi bolonjski stopnji) oziroma se prepisali v drug visokošolski program in so posledično v obdobju do pridobitve statusa študenta na drugi bolonjski stopnji 2015 izgubili status. (ŠOS, 30. 9. 2015)
Študentom, ki so letos diplomirali in se vpisali na magistrski študij, je namreč, kljub temu, da so tudi z novim študijskim letom upravičeni do subvencioniranega bivanja, grozila nepričakovana izselitev in ponovna uvrstitev na t. i. prednostni seznam za vselitev, skupaj z vsemi, ki za sprejem v študentki dom kandidirajo prvič, kljub temu da so ta dolgotrajen postopek pred vselitvijo v dom že prestali. Študenti, ki sicer trenutno bivajo v študentskih domovih v Ljubljani, bi tako začasno ostali na cesti, s tem pa bi jim bila povzročena škoda kot tudi otežen študijski proces.
Menimo, da morajo imeti študenti omogočen nemoten prehod na višjo stopnjo izobraževanja.
Na pobudo študentov smo ob pričetku študijskega leta vsi vključeni deležniki nemudoma pričeli z iskanjem rešitve na nastalo situacijo. Na današnjem sestanku smo se, po obdelavi vseh vlog, seznanili, da je takšnih kritičnih študentov 228 (in ne okoli 500, kot so kazali prvi podatki). Sklenili smo, da je pravilna pot do reševanja nastale situacije sprememba akta o ustanovitvi in statuta študentskih domov na način, da se študentom, ki so že nastanjeni v študentskih domovih in so po objavi razpisa diplomirali ter bodo v naslednjem študijskem letu nadaljevali študij na višji stopnji, omogoči, da (seveda, če izpolnjujejo pogoje) bivajo v študentskih domovih po neprofitni ceni (cena brez subvencije), vse dokler se z njimi ne sklene nova nastanitvena pogodba za subvencionirano bivanje.
V želji po sistemski rešitvi ter potrebi, da se takšne in podobne težave ne ponovijo, je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič prav tako napovedala, da bo ministrstvo začelo s postopki priprave zakona, ki bo celostno urejal subvencionirano bivanje študentov.
Dogovor in predlagano rešitev podpiramo, hkrati se zahvaljujemo MIZŠ in ŠDL za veliko stopnjo pripravljenosti pri reševanju težav omenjenih študentov.
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Veseli nas, da smo našli sprejemljivo rešitev in da lahko študentom, v sicer neprijaznih časih, sporočimo dobre novice. Pozdravljamo konstruktiven pristop ministrstva in študentskih domov, pa tudi napoved ministrice, da se bo v prihodnje področje bivanja končno zakonsko uredilo na študentom prijazen način.«