Minuta molka za 147 študentov, ubitih v napadu na Garissa University College v Keniji

Ljubljana, 23. april 2015 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), članica evropske zveze študentskih organizacij (European Students’ Union – ESU) se pridružuje pozivu Evropskega združenja univerz (European University Association – EUA) k izkazanemu spoštovanju do preminulih kenijskih študentov – z minuto molka v ponedeljek, 27. aprila ob 12. uri. Kljub temu, da je 27. april v Sloveniji dela prosti dan in se ne bomo mogli pridružiti simbolični prekinitvi študijskega procesa, pozivamo vso akademsko skupnost, da se ob tej uri spomni preminulih študentov, s hvaležno mislijo, da lahko študiramo v miru.
ESU, ki združuje 47 nacionalnih študentskih organizacij, med njimi tudi ŠOS, se pridružuje pozivu EUA k počastitvi spomina na 147 preminulih študentov, ubitih v napadu na Garissa University College v Keniji, 2. aprila letos. Vse evropske visokošolske institucije in celotno akademsko skupnost pozivajo, da počastijo spomin na preminule študente z minuto molka v ponedeljek, 27. aprila, ob 12. uri po srednjeevropskem času.
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Ker je 27. april v Sloveniji dela prosti dan in študijski proces ne bo potekal, se žal akciji ne bomo mogli organizirano priključiti s simbolično prekinitvijo študijskega procesa. Vseeno pozivamo vso akademsko skupnost, da se ob tej uri v tišini spomni preminulih študentov. Kljub oviram, s katerimi se srečujemo v visokošolskem izobraževanju pri nas, moramo biti vseeno hvaležni za to, da lahko študiramo v miru in izražamo svoja stališča ne, da bi bili zaradi tega kakorkoli ogroženi ali preganjani.«
Kljub temu, da napad na študente v Keniji izstopa po samem načinu in velikem številu žrtev, pa opozarjamo, da se napadi na akademsko skupnost po svetu dogajajo praktično vsak dan. Vsako dejanje nasilja je v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze, ki izhaja iz svobode mišljenja in izražanja, strpnosti ter enakopravnosti. Prav tako pa pušča uničujoč vpliv na raziskovanje in poučevanje ter tako dolgoročno škodi ne samo znanstvenemu in kulturnemu napredku, ampak pa tudi razvoju demokratične družbe.
Na ŠOS ob tem opozarjamo na pravico do izobraževanja pod enakimi pogoji za vse posameznike, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino.