Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Objave
Glas slovenskih študentov slišan tudi v tujini

Glas slovenskih študentov slišan tudi v tujini

Vpisano: 24. 05. 2016 \\ KATEGORIJA: Študenti po svetu

Glas slovenskih študentov slišan tudi v tujini

 

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) je aktivno povezovanje in sodelovanje z ostalimi nacionalnimi študentskimi organizacijami po Evropi in širše je redna in dobro utečena praksa. Glas slovenskih študentov sta tako pretekli teden v Bergnu zastopala naša predstavnika Aleš Meglič in Andraž Šiler. Udeležila sta se seminarja »Global Student Voice« in Skupščine Evropske študentske organizacije (ESU), na poti domov pa svoje izkušnje s področja študentskega organiziranja izmenjala še s kolegi iz norveške študentske organizacije.

 

Seminar »Global Student Voice«

V okviru tridnevnega seminarja »Global Student Voice« so predstavniki študentskih organizacij iz vsega sveta razpravljali in izmenjevali prakse na številnih področjih, povezanih s študentsko problematiko. V sklopu panela »Zmage študentskih gibanj« sta primer dobre prakse predstavila tudi slovenska predstavnika, ki sta z udeleženci delila izkušnje s študentskega boja proti Zakonu o malem delu. Rezultat seminarja je med drugim sprejeta Bergenska deklaracija – združevanje za globalni glas študentov (dostopna TUKAJ), v kateri so predstavniki študentov iz vse Evrope poudarili pomen kakovostnega in brezplačnega izobraževanja kot ene izmed temeljnih človekovih pravic ter pravico do akademske svobode in študentskega organiziranja.

 

Skupaj smo močnejši!

Evropska študentska organizacija je na letošnji Skupščini svoje vrste okrepila še z dvema nacionalnima študentskima organizacijama. Članici ESU sta postali študentska organizacija Islandije (LIS) in študentska organizacija Črne gore (SPUM), ki sta s svojo včlanitvijo potrdili željo po skupnem delu in širšem, globalnem zastopanju pravic študentov.

 

Izvoljeno novo vodstvo ESU

V okviru Skupščine ESU so v Bergnu potekale tudi volitve v Izvršni odbor ESU za obdobje 2016/17. Predsednica ESU je postala švicarska študentka Lea Meister, ki je ob izvolitvi povedala: »Študentske organizacije morajo biti v ospredju razprav in pogajanj na področju celovitega in kakovostnega izobraževalnega sistema. Pri tem se moramo zavedati stisk in potreb tako družbe kot tudi vsakega posameznika. Le tako bomo lahko dosegli želeni napredek tako na ravni visokega šolstva kot tudi posamezne države ter ustvarili boljšo prihodnost za celotno Evropo.«